Al nadenken over uw uitvaartwensen?

U bent welkom om ze te bespreken!

Onze ervaring is dat mensen diverse redenen hebben om met ons in gesprek te gaan over hun wensen:

“Ik wil dat mijn kinderen weten wat ik wil, zodat ze daarover geen twijfel hebben en ze in goede harmonie alles met elkaar kunnen regelen.”
“Ik ben ziek en denk meer na over het naderend afscheid, ik wil mijn wensen vastleggen.”
“Je weet nooit wat er gebeurt, ik kan het maar beter geregeld hebben.”

Zomaar wat van die redenen. We gaan met elkaar in gesprek en uitvaartvereniging St Joseph geeft u het uitvaart codicil waarin u over talloze onderwerpen kunt lezen en uw wensen kunt aangeven.

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen kenbaar te maken, zodat nabestaanden weten hoe je wilt dat je uitvaart wordt geregeld. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

1. Bespreken met naasten

  • Praat met familie en vrienden: Een van de eenvoudigste manieren is om je uitvaartwensen te bespreken met je partner, familie of vrienden. Door deze gesprekken weten zij wat je belangrijk vindt.
  • Afspraken vastleggen: Vraag je naasten om je wensen ergens op te schrijven of zelf aantekeningen te maken. Dit zorgt ervoor dat je wensen niet vergeten worden.

2. Wilsbeschikking

  • Schriftelijke wilsbeschikking: Je kunt een document opstellen waarin je je uitvaartwensen beschrijft, zoals het type begrafenis of crematie, muziek, bloemen, rouwkaarten en eventuele rituelen.
  • Niet-bindend, maar richtinggevend: Een wilsbeschikking is niet juridisch bindend, maar geeft wel duidelijk richting aan je nabestaanden over hoe je wilt dat je uitvaart verloopt.

3. Codicil

  • Handgeschreven document: Een codicil is een door jou handgeschreven document waarin je je wensen vastlegt. Dit kan betrekking hebben op persoonlijke zaken zoals de verdeling van sieraden of andere voorwerpen, maar ook op bepaalde wensen rondom je uitvaart.
  • Juridische waarde: Een codicil moet handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn om rechtsgeldig te zijn.

4. Testament

  • Formele vastlegging via notaris: In een testament kun je ook je uitvaartwensen opnemen. Dit document wordt door een notaris opgesteld en bewaard. Dit zorgt ervoor dat je wensen officieel vastgelegd zijn en juridisch afdwingbaar kunnen zijn.
  • Nabestaanden hebben zekerheid: Door je wensen in een testament vast te leggen, weten je nabestaanden zeker dat ze voldoen aan jouw laatste wensen.

5. Uitvaartverzekering

  • Verzekeraar op de hoogte brengen: Bij veel uitvaartverzekeringen kun je je wensen doorgeven. Dit zorgt ervoor dat de uitvaartverzekering ook rekening houdt met je voorkeuren.
  • Digitaal vastleggen: Sommige verzekeraars bieden online platforms waar je je uitvaartwensen kunt vastleggen. Deze gegevens kunnen door nabestaanden worden geraadpleegd na je overlijden.

6. Uitvaartwensen vastleggen in een uitvaartcodicil

  • Specifiek document voor uitvaartwensen: Een uitvaartcodicil is een specifiek document waarin alleen je uitvaartwensen worden beschreven, zoals de locatie van de uitvaart, het type kist, of je een kerkelijke ceremonie wilt, enz.
  • Beschikbaar bij je uitvaartvereniging: Als uitvaartvereniging kunnen we je helpen bij het invullen van zo’n codicil.

7. Digitale mogelijkheden

  • Online platformen en apps: Er zijn verschillende websites en apps waarmee je je uitvaartwensen digitaal kunt vastleggen en delen met je naasten.
  • Bewaren van wensen in de cloud: Je kunt een digitaal document aanmaken en dit opslaan in de cloud of delen via e-mail. Zorg ervoor dat de juiste mensen toegang hebben tot dit document.

8. Bij de uitvaartondernemer

  • Een voorgesprek plannen: Veel uitvaartondernemers bieden de mogelijkheid om vooraf je wensen door te nemen en vast te leggen, ook als je nog niet direct een uitvaart plant. Je kunt dan alvast nadenken over de kosten, de opzet en andere details.

Het is belangrijk dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor je uitvaart (bijvoorbeeld je partner, kinderen of andere nabestaanden) goed op de hoogte zijn van waar en hoe je je wensen hebt vastgelegd, zodat zij hier rekening mee kunnen houden als het zover is.